Kdo může využít mediaci?

Mediace je jeden z účinných nástrojů, jak smírným způsobem řešit konflikty, a také jak eskalaci konfliktů do budoucna předcházet.

Mediaci a služeb mediátora může využít každý, kdo se rozhodl, že chce vyřešit situaci, problém, konflikt, spor svými vlastními silami, svým zapojením, nikoli prostřednictvím třetích osob. Mediace je také pro každého kdo se rozhodne, že chce situaci řešit jinak než soudně. Kdo chce ušetřit svůj čas, peníze a potažmo i nervy, řekněme si to narovinu.

Soud nebo mediace? 

Soudní řízení nebývá obvykle vyřízeno za jedno stání. Průměrná doba jednoho  soudního řízení je v ČR – myšleno i s odvolacím řízením – 1 rok až 3 roky.  K soudnímu sporu také patří nemalé finance, pokud se klienti rozhodnout nechat se zastupovat vhodným advokátem, dělat znalecké posudky atd.. V této souvislosti stojí za to zmínit, že tento článek nemá ambice jakkoli snižovat potřebu soudu, ba naopak, právní řád a právní normy slouží jako společenské normy – pravidla, díky kterým společnost v daných mezích funguje. Mediace je mimosoudním způsobem řešení sporu, a může tak zcela legitimně doplnit právní řád natolik, aby byl více účinnější, pružnější, efektivnější.

Mediace sama o sobě obnáší  v průměru jedno až tři setkání s mediátorem, kdy se v rámci mediace podaří dojít k dohodě, nebo minimálně k rozhodnutí, co se dá dělat jiného, pokud mediace není vhodnou variantou pro dané klienty.

Jak to (možná) vidí společnost? 

My lidi, společnost,  máme odlišné vnímání situací, lidí kolem sebe, záležitostí, které přichází v každodenním chodu dní. To, co štve jednoho, může druhého nechávat naprosto chladným. Pokud se do toho přidá řešení pocitově a životně náročných situací, kdy se například řeší dědictví, při kterém se pozůstalí smiřují s bolestnou ztrátou a do toho mají řešit majetkové vypořádání, je snadné sklouznout do spirály nepochopení, frustrace a křivdy. Do jedné z nejnáročnějších situací patří také rozchod partnerů, manželů, kteří mají společné děti, a potřebují to „nějak“ udělat, „nějak“ vyřešit. Otázka je jak?

Co mediace umí? 

Mediace umí nabídnout možnosti, podle toho, co klienti potřebují, aby se mohli rychleji, levněji a efektivněji dohodnout, nebo jen rozhodnout co dělat dál. Mediace je jeden ze způsob jak dojít k dohodě, jak získat – předat si v bezpečném prostoru informace, jak ovlivnit svoji budoucnost.

Mediace je pro lidi, kteří řeší konflikty, které sebou život přináší v sousedských vztazích, v rodinných vztazích. Mediace je také pro firmy, které potřebují vyjednávat v rámci obchodních vztahů, které chtějí mít stabilní zázemí - fungující  vztahy mezi zaměstnanci  – ať už se jedná o velkou či malou společnost, a také pro živnostníky, kteří řeší pohledávky, ochranu osobnosti  apod.

Mediace je jednou z možností, kterou mohou lidé využít, pokud se rozhodli vzít svůj život do svých rukou, protože nikdo není zodpovědný za kvalitu našich životů více než my sami.

Pokud vám tento článek nabídnul odpovědi  zda je mediace vhodná právě pro Vás, můžete se na nás v případě zájmu o mediaci obrátit prostřednictvím kontaktů uvedených na našich webových stránkách. Pokud ve vás vzbudil další otázky, kontaktujte nás, rády vám na vaše otázky nabídneme odpovědi prostřednictvím článků na našem blogu.

Mediaci a řešení konfliktů zdar.