🔔 Znáte vtip (já ho slyšela z úst laskavého Radkina Honzáka), kdy jede vlakem Francouz, Angličan a Čech? Vlak se porouchá a Francouz říká „někoho si najmeme“, Angličan povídá „půjdeme tlačit“ a Čech říká „budeme se dál tvářit, že vlak jede“...

🗿 Je mediátor guru ovládající neviditelné síly komunikace a mediace je vlastně taková meditace, která zaručí šťastný život navěky?

📍 Ani náhodou!

🔄 Mediátor je někdo, kdo rozumí tomu, v čem tkví podstata komunikace – naše komunikační schopnosti, každého jednoho z nás, které ovlivňují i naše způsoby přemýšlení a naopak.
Velmi stručně řečeno je základem vyváženého rozhovoru respektující komunikace = komunikace bez hodnocení.

↕ Mediátor umí používat komunikační techniky tak, aby bylo možné při komunikaci mezi lidmi, kteří prochází konfliktem, překonávat komunikační překážky, které jim brání najít společnou řeč.

↕ Mediátor v mediaci podporuje komunikaci vhodnými komunikačními technikami ve spolupráci s dovedností zvanou empatické naslouchání – ano EMPATIE je DOVEDNOST a DÁ se naučit/ je možné ji trénovat - možnost, aby se klienti podívali na svou situaci jinak a mohli se rozhodnout jinak, než když budou nadále setrvávat ve spirále konfliktu - ve vlaku, který už dávno nejede, došlo mu palivo, strojvedoucí už dávno vyskočil z vlaku a průvodčí už si taky balí saky paky a zbývají jen cestující. Co budou dělat, jak se rozhodnout – zatáhnou záchrannou brzdu, budou se tvářit, že vlak jede dál, vyhodí jeden druhého, budou řešit jestli si zavolají pomoc …..?

🔝 Mediace je příležitost rozhodnout se CO a JAK dál. Jestli zůstat sedět ve vlaku, nebo vyskočit bez ohledu na důsledky, anebo jestli ještě chvíli zůstat ve vlaku a vymyslet, co s tou situací budou dělat – uvědomění, že se teď chvíli potřebují, aby se mohli dostat do přestupní stanice a pak si každý dál sedne na svůj vlak, který pojede směrem do jejich cíle? A jestli se teď ještě chvíli zdrží ve vlaku = potřebují se, aby měli větší šanci dostat se do přestupní stanice, CO k tomu potřebují?

JAK se rozhodnout JINAK?